אתרי הרובע היהודי

אתרים ברובע היהודי

הרובע היהודי אמנם מתפרש על שטח של כ-200 דונם בלבד, אבל הוא מקום מרתק במיוחד. יש לו חשיבות היסטורית עצומה, הוא מהווה כמובן מוקד משיכה ליהודים מכל רחבי הארץ והעולם, ופזורים בו מספר אתרים שכדאי מאוד לבקר בהם ולהכיר אותם. כאן בעמוד מפורטים האתרים העיקריים שמומלץ לא לפספס.

אתרי הרובע היהודי


התפתחות הרובע היהודי לאורך ההיסטוריה

באזור שמוגדר כיום כ"רובע היהודי" חיו בני אדם, לרבות יהודים, כבר מימי בית ראשון. על קיומם של חיים יהודיים בתקופה זו מעידים שני ממצאים ארכיאולוגיים חשובים שתוכלו לראות ברובע: החומה הרחבה שנמצאת ברחוב בוני החומה, והמגדל הישראלי ששוכן ברחוב פלוגת הכותל פינת שוני הלכות.

בתקופת בית שני אוכלוסיית ירושלים שגשגה והעיר התאפיינה בתנופת בנייה. באותם ימים הקים הורדוס את מגדל דוד, אחד הסמלים של העיר העתיקה עד היום (שהפך בשנת 1989 למוזיאון לתולדות ירושלים). אחרי חורבן הבית השני, הגיעו לאזור שבו שוכן כיום הרובע היהודי זרים רבים, ובפרט חיילים רומאים משוחררים ובני משפחותיהם. בשלב מסוים אף נאסר על היהודים לחיות במקום זה, אבל אחרי שהמוסלמים כבשו את ירושלים בשנת 640 יהודים חזרו לגור בהר ציון.

בתקופה הצלבנית שוב נאסר על יהודים לחיות בירושלים, ומי שהחזיר אותם לעיר היה צלאח א-דין שכבש אותה במאה ה-12. במאה ה-16 הגיעו לאזור הרובע מגורשי ספרד, ולאורך השלטון העות'מאני גדלה מאוד אוכלוסיית היהודים בשטח הזה. בתחילת המאה ה-19 חיו כ-2,000 יהודים ברובע, שהיה עני ומוזנח, ובסוף אותה מאה כבר הגיע מספר היהודים ברובע ל-20,000, ועקב הצפיפות חלקם עבר לרובעים האחרים של העיר העתיקה. במלחמת העצמאות הרובע נכבש ע"י הירדנים. במלחמת ששת הימים צה"ל כבש את האזור, ומאז מוקדשים משאבים רבים לפיתוחו תוך הבלטת ההיסטוריה העשירה שלו ובהתאם ישנם שלל אתרים ברובע היהודי שכדאי מאוד לפקוד.

ספר ירושלים


אתרים מרכזיים ברובע היהודי

הכותל המערבי - השריד היחיד שנותר לבית המקדש מימי בית שני, ומוקד עלייה לרגל עבור כל אזרחי ישראל וכן תיירים רבים.

מנהרות הכותל - מתחם תת קרקעי, מצפון לרחבת הכותל, שמציג את החלקים הנסתרים של האתר הקדוש ליהודים ובאופן כללי 3,000 שנות היסטוריה. הסיורים בחללים התת קרקעיים המרהיבים כוללים שימוש בטכנולוגיות מתקדמות. 

הבית השרוף - מבנה מגורים מתקופת בית שני, ובו עדויות לחיים באותם ימים.

בית הכנסת החורבה - בית הכנסת ששמו המקורי "בית יעקב" נבנה ב-1864 והפך ללב הפועם של הרובע באותה תקופה. הוא נרחב פעמיים, שוקם, ומציע גם תצפית מרשימה מהמרפסת. בקומת המרתף תגלו מקוואות מזמן בית שני, סליק מימי המחתרות ורחוב מהתקופה הביזנטית.

הקארדו - הרחוב הראשי של ירושלים בימי הרומים והאימפריה הביזנטית. מקטעים שונים בו שוקמו, וכיום אפשר ללכת בקארדו ולהרגיש כמו במאה ה-6. כמו כן יש בו חנויות מודרניות שמדמות את אלה ההיסטוריות.

עוד אתרים ברובע היהודי הם כאמור החומה הרחבה והמגדל הישראלי.

החשיבות התרבותית וההיסטורית של אתרי הרובע היהודי

לאורך ההיסטוריה חיו באזור שבו נמצא כיום הרובע היהודי גם בני ובנות דתות אחרות. בהתאם ישנם אתרים ברובע היהודי שמציגים תרבויות נוספות, ודוגמה טובה לכך היא הגן הארכיאולוגי - אתר בשטח של 20 דונם, מדרום לרחבת הכותל, עם ממצאים רבים מההיסטוריה המגוונת של האזור.

הגן מחולק למתחמים: מתחם בית שני (ובו בין השאר רחוב הרודיאני וקשת רובינסון), מתחם ביזנטי ומתחם המוקדש לתקופה המוסלמית הקדומה. כמו כן פועל מוזיאון בשם מרכז דוידסון.

מפת העיר העתיקה


אטרקציות נוספות ברובע

לצד כל אותם אתרי הרובע היהודי שממחישים את החיים במקום במשך כאלפיים שנה, תמצאו בו עוד אטרקציות שונות: חנויות שמציעות מזכרות ייחודיות, חנויות תכשיטים עם ערך מוסף, גלריות לאמנות, סיורים מודרכים לכל המשפחה (גם בשעות היום וגם בשעות הלילה) וכן אירועים תרבותיים מעת לעת.

איך ליהנות מהשפע הרב של אתרים ברובע היהודי באופן מיטבי?

על-מנת להספיק כמה שיותר אתרים ברובע היהודי, מומלץ לתכנן מראש מסלול שמשלב את המקומות שמעניינים אתכם. חשוב לבדוק את שעות הפתיחה העדכניות (שיכולות להשתנות), וכדאי גם להצטייד במפה שלנו - מפה מפורטת ונוחה להבנה שעוזרת להתמצא בשטח, בעברית או באנגלית. יש לנו בשבילכם גם ספר שמרכז את כל המידע הרלוונטי על כל האתרים והרחובות בעיר העתיקה. גם אותו תוכלו לקרוא בעברית או באנגלית, ולתכנן את הביקור האופטימלי מבחינתכם.

למפת הנגישות
של העיר העתיקה לחץ כאן

דלג לתוכן מרכזי