שער יפו

שער יפו – שער הכניסה ההיסטורי לירושלים

שער יפו הוא נקודת מוצא לסיורים מרתקים בתוך העיר העתיקה ומקום בעל ערך היסטורי ותרבותי בפני עצמו. זהו השער היחיד בחלק המערבי של החומה שמקיפה את העיר העתיקה, ובסמוך אליו שוכנים הרובע הנוצרי והרובע הארמני. השער מוכר בזכות מגדל דוד שמתנשא מעליו, והגישה אליו היא דרך רחוב יפו מצפון מערב ומדרום דרך דרך חברון.

שער יפו


ההיסטוריה של שער יפו

שער יפו נבנה ב-1538, בתקופת האימפריה העות'מאנית. השם יפו ניתן לו מפני שממנו יצאה הדרך שהובילה ליפו, עוד עיר מרכזית מאוד באותם ימים (אגב, בערבית השער נקרא באב אל ח'ליל, שער חברון, מפני שהוא גם נקודת המוצא לדרך אל העיר הזאת). שער נוסף שנקרא על שם העיר שממנו ניתן להגיע אליה הוא שער שכם.

המיקום והרושם הרב שיצר השער הפכו אותו לבולט מאוד, ובכתבי יד רבים של עולים לרגל לירושלים מופיעים תיאורים מפורטים שמתפעלים ממנו. במאה ה-19 שימש השער המערבי להגנה, לאחר היציאה מהחומות הוא הפך לנקודת מעבר מהעיר העתיקה לחדשה, וב-1948, בעקבות מלחמת העצמאות הוא נחסם והפך למעשה לקו גבול. ב-1967 צה"ל כבש את האזור, השער נפתח מחדש וכיום הוא שוקק חיים לאורך רוב שעות היום.

האטרקציות המרכזיות בקרבת השער

מגדל דוד - מצודה שנבנתה בימיו של המלך הורדוס וכיום פועל בה מוזיאון חשוב. במקום נערכים לעיתים גם מופעים ליליים שמייצרים חוויות ייחודיות.

טיילת החומות - השער הוא נקודת המוצא לסיורים על טיילת החומות, אחת האטרקציות הפופולריות ביותר ובפרט לזוגות. החלק הדרומי בטיילת עובר מעל לרובע הארמני ולרובע היהודי, ואילו החלק הצפוני מחבר את שער יפו עם שער הפרחים, ועובר מעל לרובע הנוצרי ולרובע המוסלמי. הכניסה לטיילת בתשלום.

כנסיית הקבר - האטרקציה החשובה ביותר ברובע הנוצרי. זהו המקום שבו נצלב ישו, ולכן הכנסייה מושכת אליה צליינים רבים מכל העולם וגם ישראלים חובבי היסטוריה ומבנים בעלי ערך. הכנסייה עצמה הוקמה במאה ה-4, נהרסה פעמיים וגם שופצה מחדש פעמיים כך שכיום מדובר במבנה מרהיב עין.

המוזיאון הארמני - מוזיאון שמציג את ההיסטוריה של הארמנים ואת התרבות של עם מיוחד זה. בין השאר תמצאו בו פסיפס יפהפה מהמאה ה-6, פינת זיכרון לרצח העם הארמני וגם גן קטן בחצר הפנימית של המוזיאון. אל הרובע הארמני, שיש בו עוד מבנים מעניינים, ניתן להיכנס בנוחות גם דרך שער ציון.

עוד לפני הכניסה לעיר העתיקה, כדאי להתבונן גם בשער עצמו

שער יפו עצמו מהווה מקום שכדאי להתעכב בו כמה דקות בדרך לעיר העתיקה. בין השאר תוכלו להתרשם מהעיטורים על השער, מהכתובת שחקוקה בתוכו ("אין אלוהים מלבד אללה, ואברהם ידיד אללה"), ומהרחבה הפנימית שתחומה בין השער לבין מגדל דוד, מתחם כנסיית המשיח והירידה לרחוב דוד. על אבני השער ניתן לראות גם סימני ירי שנותרו במקום מאז מלחמת העצמאות. מחוץ לשער יש רחבת אבן שמספקת תצפית מרהיבה של ירושלים. 

מפת העיר העתיקה


איך מגיעים לשער ואיך לנצל באופן מיטבי את הזמן בעיר העתיקה?

אל שער יפו נוח מאוד להגיע גם בתחבורה ציבורית וגם ברכב פרטי. אם הגעתם עם מכונית, תוכלו להשאיר אותה בחניון קרתא או בחניון שדרות ממילא. עוד המלצה היא לבנות מראש תוכנית מפורטת לביקור בעיר העתיקה, ולהשאיר בה 10-15 דקות לטובת שהות בשער עצמו וברחבה שלידו. המפה המפורטת של העיר העתיקה והספר שמכיל מידע מקיף על האתרים במקום הכל כך מיוחד הזה יעזרו לכם לתכנן את הסיור ולהפיק ממנו מקסימום תועלת. לייעוץ והזמנות ניתן ליצור איתנו קשר בטל' 052-452-1113, במייל ametav@gmail.co, או דרך הטופס באתר.

למפת הנגישות
של העיר העתיקה לחץ כאן

דלג לתוכן מרכזי